Soms krijgen we een recensie die zowel een geweldig verhaal goed maakt is, als ons trots laat zijn op de parfums die we maken. Een van die verhalen is geschreven door Martin Green voor Quill & Pad.

Het einde van de zomer van 2018 bracht me naar een van mijn favoriete steden ter wereld: Parijs. De Franse hoofdstad is echter een intimiderende stad voor geuren, omdat het de geboorteplaats is geweest van enkele van de meest epische parfums, waaronder Chanel no.5 en innovatieve merken zoals Etat Libre D'orange. En het was in deze stad dat ik besloot om Eauk Barreur uit te proberen.

RISKANT?

Dit was voor mij een riskante stap aangezien ik Eauk nog niet kende en afkomstig is uit een land dat nauwelijks een speler van enige betekenis kan worden genoemd in de wereld van geuren: Nederland.

En het merk biedt momenteel slechts twee geuren aan. Naast Barreur is er Pomander, een gedurfde en uitgesproken mannelijke geur die cacao, peper en karwij combineert met leer en amber.

Wanneer ik in Parijs ben, is mijn reisschema altijd vol. En tijdens deze specifieke reis was het weer nog steeds ongewoon warm, waardoor deze bijna perfecte omstandigheden voor een geur om te zegevieren of te mislukken.

 Een van de meest opmerkelijke aspecten van Eauk Barreur is dat het zeer snel tot rust komt. Andere geuren ondergaan vaak dramatische veranderingen en bombarderen je met hun eerste tonen als een vuurwerkshow totdat ze hun ware zelf onthullen.

Wat dat betreft toonde Barreur zijn nuchtere Nederlandse roots door de theatrie achterwege te laten en liever een zweem van zijn potentieel direct weer te geven om vervolgens op de huid te blijven hangen in een subtiele maar stevige compositie. De krachtige basis geeft een scala aan lichtere tonen vrij in een sprankeling die gebalanceerd aanvoelt op de neus.

De levensduur van de geur is indrukwekkend: ik heb hem 's ochtends aangebracht, gewerkt, gereisd en de hele dag door Parijs gelopen. En tegen het avondeten was hing de geur nog steeds verleidelijk om mij heen.

 

COMFORTABELE METGEZEL

 Het is een van die geuren die een comfortabele metgezel wordt. Het paste ook perfect bij de stad die Parijs is, al zou dat toeval kunnen zijn. Misschien komt dit ook omdat de tonen meer aanvoelen als iets dat je drinkt bij Angelina's dan als de high-end geur die Eauk Barreur is: cacao geeft het warmte, peper zijn kruidigheid en saffraan een vleugje exotisch.

De lange levensduur en sterke basis worden verklaard door leer en amber, de laatste geeft de geur ook zijn comfortabele "gloed". Het mooie van Barreur is dat Eauk in Barreur de verschillende tonen elkaar liet aanvullen zonder er één een prominente, leidende rol te geven. 

Dit maakt Barreur ook een opwindende geur voor veel verschillende mannen, maar ook voor verschillende gelegenheden. Als het destijds had bestaan, had het gemakkelijk kunnen worden gebruikt door Louis Cartier toen hij klanten verwelkomde in de flagshipstore van Cartier aan de Rue de la Paix 13. Of Ernest Hemmingway toen hij wat ging drinken in de beroemde bar van het Ritz.

Mijn reis omvatte ook een bezoek aan het altijd imposante Versailles. En terwijl ik door de vele kamers van het paleis draafde, snoof ik een vleugje Barreur op en dacht dat Lodewijk XIV de kamer was binnengekomen. Maar dat was slechts mijn verbeelding 😉

Disclaimer: hoewel Eauk zo vriendelijk was om me een gratis monster te geven, wist het merk niet dat het voor een artikel zou worden gebruikt totdat ik om afbeeldingen vroeg. Ik ben op geen enkele andere manier betaald of anderszins gecompenseerd.